Sayfalar

22 Ağustos 2010 Pazar

KPSS Rezaletinin Belgesi (2)

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) tam bir kangren olma özelliğini koruyor. Odatv’ye gelen yüzlerce mail, bu konunun daha uzun süre gündemi işgal edeceğini gösteriyor. Birçok yorumcu ve KPSS mağduru sitemize düşüncelerini yazarak, bizim de olayda katkımız bulunmasını istediler.
Dikkati çeken iddiaların başında, sınavlarda “kopya çekildiği” geliyor.

KPSS’de en büyük haksızlık iddiası, branşlara göre sıralamanın bir türlü açıklanmaması. Bu gecikme, akıllara büyük “kuşkuların” düşmesine neden oluyor.

Diğer yandan geçen yıla göre çok daha fazla soru yapıp, daha fazla puan bekleyen öğretmenlerin tam bir hayal kırıklığı yaşaması. Puanlardaki düşüklük, pek çok yorum almamıza neden oldu.

Bir başka dikkat çeken konu ise on binlerce adayın bazı soruları boş bırakmasına rağmen, bu soruların boş değil de yanlış olarak değerlendirilmesi. Tepkilerin bir kısmı da buradan kaynaklanıyor.

Diğer bir iddia, katsayıların özellikle düşük tutularak, sözleşmeli öğretmenlere kadro olanağının sağlanmaması. Eldeki bilgiler değerlendirildiğinde, bir yıl önceki puanlar çoğu branşta yeni puanlardan daha fazla.

Bu konuda Odatv’ye gelen şikayet ve uyarı niteliğindeki yorumlardan bazıları şöyle:

“Merhaba,

2010 KPSS'ye giren adayların sınav puanlarının, sayısal verilerin çok farklı olmadığı 2009 KPSS'ye göre beklenenin çok altında gelmesi, kopya çekildiğine dair haberleri de beraberinde getirmiştir. Özellikle memurlar.net'in forum sayfalarında, kopya çektiği
ya da soruların sızdırıldığı iddaa edilen kişilerin T.C. kimlik numaralarının elden ele dolaşması, kopya söylentilerini kanıtlar niteliktedir...”

“2009 KPSS birincisi Eğitim Bilimleri alanında 120 doğru yapamamışken bu yıl yaklaşık 500 kişinin (120 soru da 120 net yapan ve T.C kimlik numarası ifşa edilenlerden birinin genel sıralamasına baktığımızda 467. olduğu görülüyor ki bu kişilerin geçen yıllarda çıkardığı netler ortadadır...) bunu yapmış olması soruların sızdırıldığının göstergesidir. Kaldı ki 2010 eğitim bilimleri sınavında sorulan kimi soruların, uzmanların dahi üzerinde uzlaşamadıkları nitelikte sorular olması kafalarda soru işaretleri oluşması için yeterlidir.”

"Geçen yıl polislik sınavında ortaya çıkan sızdırma olayına benzer bir durum söz konusudur ve kimi dershaneler eliyle bu yapılmıştır. Başlangıçta belirttiğim gibi bu durum, geçen yıl yapılan sınavla benzer sayısal verilere sahip olmasına rağmen puanların 5-8 puan düşük gelmesine neden olmuştur.”

“KPSS tarihinde, eğitim bilimlerinden 120'de 120 yapan olmamıştı. Nedeni ise, gelen soruların tartışmaya açık olması, çeşitli yayınevlerinden uzmanların, çeşit okullardan profesörlerin, hocaların üzerinde kesin olarak anlaşamadığı çelişkili soruların her sene var olmasıdır. En fazla yapan KPSS birincileri 105 net ancak yapabiliyordu. Oysaki bu sene işler değişti. 120 doğru yapan birisinin 467. olduğu belgesiyle gösteriliyor. demek ki en az 467 kişi 120 doğru yapmış. Ve nedense son iki seneye göre sıralamada ilk 10 binde 1000 kişilik bir artış var. Yine bu yaklaşık 1000 kişi sapmaları ve ortalamaları da etkilemiş oluyor... Özetle, iddialar öyle kolay kolay geçiştirilecek türden değil. En azından insanların şüphelerini yatıştırmak adına, ÖSYM gibi bir kurumun kendine olan güveni tazelemesi adına, soruşturulmaya değer iddialar bunlar. Aksi halde kamuoyunda ÖSYM'nin hiçbir kıymeti harbiyesi kalmayacaktır."

"Bu sene KPSS Lisans sınav sonuçlarına bakıldıgında 500’den fazla kişinin eğitim bilimleri sınavından (yani öğretmen olacakların girdiği sınav) 120 soruda 120 doğru yapmıştır. Bu sene herkesin eğitim sorularının gecen seneye göre çok zor oldugunu düşündüğünü ve bazı soruların cevap anahtarı olmasına rağmen cevabını anlamadıgımızı da eklemek isterim.

Geçen sene yani KPSS lisans (2009) sınavı Türkiye 1.’si olan kişi bile eğitimden 120 doğru yapamadı ama bu sene 500’den fazla kişi bunu başardı. Soruların bazılarının cevabı bile anlaşılamamış ve eğitim uzmanları bile cevaplayamazken...

Şimdi ortada dolaşan iddalara göre; bazı dershaneler geçen sene polislik sınavında oldugu gibi soruları onceden öğrencilere dağıtmış. (polislik sınavında bu olay ortaya cıkınca sınav iptal edilip tekrar yapılmıştı.) Bu öğrencilerden bazılarının TC kimlik numaraları forumlarda elden ele dolaşıyor. Bu kişilerin 2007, 2008 ve 2009 sınav sonuçlarına bakıldıgında çok kötü puanlar aldıkları görülmekte ama ne olduysa 2010 yılında bu kişiler birden tum soruları doğru cevaplamaya başlamıştır."

“Sayın YETKİLİ,
Bu büyük bir skandaldır. Bazılarının adamlarını kamuda personel olarak almak için kamu personeli seçme sınavında oynadığı bir oyundur. Bu yüzden binlerce aday mağdur olmuştur.”



“Yukarıdaki fotoğraf 2008, 2009 ve 2010 yıllarında sınava girmiş bir kişiye ait. KPSS-2010'daki öğretmenlik başvurularına esas olan KPSS–10 puan türündeki değişim, önceki yıllara göre uçurum denecek düzeyde. Netler açısından bakıldığında da şu değerlendirmeye varılabilir: Üç yıl boyunca KPSS'ye giren bu kişinin özellikle Eğitim Bilimlerindeki toplam yanlışı toplam doğrusundan daha fazla. Ancak 2010-KPSS'de Eğitim Bİlimlerindeki net sayısının 120 oluşu, disiplinli çalışma, özgüven, inanç gibi kavramlarla açıklanabilir gibi görünmüyor.

Yine de, yukarıda örnek olarak verdiğimiz kişinin gerçekten çalışarak bu başarıyı kazanmış olmasının da ihtimal dışı olmadığını da belirtmek gerekir.”


Kaynak: Odatv.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder